“I själva verket var halva huvudet en sörja av hjärnsubstans, blod, hår och benbitar.”
Sarek är Ulf Kvensler debutroman men författaren är också manuspappa till bl a Solsidan och Vår tid är nu. De hör till mina favoritserier, därmed finns förväntningar, dock i en helt annan genre som jag sällan läser. Vi får följa huvudkaraktärernas vardag till en planerad semesterresa som får en tvär vändning ganska direkt efter start. I de målande beskrivningarna i den mardrömslika vandring som görs med tre nära vänner och en ny bekantskap, blir skildringen rent av bisarr och väcker obehag som får det att vända sig i magen stundtals. Romanen har blivit rosad, vald till bästa debutroman år 2022 av Svenska Deckarakademin.
Det är en nagelbitande thriller men det är framförallt några saker som tar ned betyget från mig. Slutet. Och dialogerna. Jag hade förväntat mig ett annorlunda slut. Det säger självklart inte att det är dåligt men det hade kunnat göras annorlunda för att motsvara mina förväntningar. Månntro en cliffhanger till en uppföljare…? Monologerna var svåra att hålla isär; vem som säger vad när flera personer är inblandade. Det var ibland också svårt att avgöra om det var en tanke (inre monolog) eller en replik. Ibland fick jag gå in i texten i själva e-boken, för att klargöra det jag inte förstår. Det hummande ljud som förekom av förhörsledaren upplevde jag som störande upprepningar. Det ger självklart en bild av karaktären men som lyssnare av ljudbok störde det mer än det gav.
Bitvis hänger jag heller inte med i svängarna, som när personer går åt olika håll och sedan plötsligt är ikapp varandra igen. Det går inte ihop med hur karaktärerna lyfts fram både vad gäller profession och fysisk/psykisk karaktär. Det kan dock utgöra en del av själva plotten då storyn får bitvis nya vändningar och perspektiv. För min del är det för många tvära kast även om spänningen och dramatiken finns där. Jag själv har ingen erfarenhet av fjällvandring men har förstått att respekt till naturens humörsvängningar är av högsta prioritet. Därför står jag ganska frågande för hur man agerar och tar de beslut som tas. Kanske är det gruppdynamiken som spelar in och hotfulla situationer, vilket kan bidra till att förändra bilden av vem som helst. Men utan dessa många okloka och ogenomtänkta beslut hade det aldrig blivit någon bok.
Det finns mycket att lära ur denna roman, för den som vill utveckla sitt skrivande. Den geografiska beskrivningen framförallt. Från universitetsvärlden i Uppsala till tågresan till Gällivare och vidare in mot Sarek och dess häpnadsväckande vyer av Sveriges vildaste vildmark. Det är en välskriven bok som väcker nyfikenhet ganska snart och med spänning som eskalerar som en briserande bomb.